Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.
Да нисте изгубили свој активациони e-mail?
Септембар 08, 2010, 07:49:37
Почетна Помоћ Календар Пријављивање Регистрација
Вести: ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

+  SPCportal Novi Forum
|-+  Srbija
| |-+  Srpska zajednica u svetu (Уредник: milly)
| | |-+  Ekumenizam. sta mislite o Zilotima
« претходна тема следећа тема »
Странице: 1 2 [3] Иди доле Штампај
Аутор Тема: Ekumenizam. sta mislite o Zilotima  (Прочитано 2262 пута)
Ksenija
Full Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 63

Погледај профил
« Одговор #30 послато: Фебруар 08, 2010, 00:17:09 »

Не видим разлога ни за какав дијалог са њима. Они држе примат и неће дозволитги да им га нико преузме. Покатоличили су пола светга. Када само помислим на једне индијанце и африканце које су они покатоличили и то силом... И са њима да се удружимо? Никада! А тек колико је срба побијено од стране католика само зато што су православни. Знам, сада ће многи рећи - заборавимо шта је било и идимо даље заједно. Ја не могу да заборавим. Изгледа да смо ми срби народ који јако брзо заборавља и шта је нама радио НАТО и све остало. Само да уђемо у ЕУ. Па докле ћемо продавати своје ЈА? Докле бре?!!!!!!
Сачувана
dekili090909
Member
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 5

Погледај профил
« Одговор #31 послато: Фебруар 08, 2010, 01:56:04 »

Не видим разлога ни за какав дијалог са њима. Они држе примат и неће дозволитги да им га нико преузме. Покатоличили су пола светга. Када само помислим на једне индијанце и африканце које су они покатоличили и то силом... И са њима да се удружимо? Никада! А тек колико је срба побијено од стране католика само зато што су православни. Знам, сада ће многи рећи - заборавимо шта је било и идимо даље заједно. Ја не могу да заборавим. Изгледа да смо ми срби народ који јако брзо заборавља и шта је нама радио НАТО и све остало. Само да уђемо у ЕУ. Па докле ћемо продавати своје ЈА? Докле бре?!!!!!!
Gordos Ksenijice!!
Сачувана
Goga
Sr. Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 299

Погледај профил WWW
« Одговор #32 послато: Фебруар 08, 2010, 16:17:50 »

Тако је сестрице. Потпуно се слажем.
Сачувана

Iz srca mi niko ne može oteti Kosovo
Simonida
Gold Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 120

Погледај профил
« Одговор #33 послато: Фебруар 10, 2010, 11:06:57 »

Ni za jedne ni za druge.
Ali ako bih morala da biram - ziloti!
Сачувана
Ksenija
Full Member
Ван мреже Ван мреже

Погледај профил
« Одговор #34 послато: Мај 03, 2010, 16:27:37 »

Ко су зилоти, православни фундаменталисти

Њихова парола је „Православље или смрт”, не признају СПЦ која их сматра расколницима

Новостјеничко сестринство са оцем Акакијем (Фото блог СИПЦ) „Какви су то ’истинити хришћани’ у Есфигмену, може свако од поклоника Свете горе и св. Хиландара да види кад наиђе покрај Есфигмена и каже тим ’зилотима’ једно људско: Кали мера! – а они вас погледају ’као крме секиру’”, пише у својој књизи о зилотима у Србији умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије. У Српској православној цркви зилоте називају расколницима, јеретицима, ратоборним и искључивим. Зилоти, што на грчком значи „ревнитељи“, готово истим речима описују СПЦ коју називају „државна црква“. Свештеник Стефан Николић објашњава да монаштво и верници „ревнитељи“ у Србији не признају СПЦ.

– С њима смо прекинули свако црквено општење, али то никако не значи да смо с њима прекинули људске или чак пријатељске односе. У лику данашње званичне екуменистичке СПЦ не препознајемо ону предратну српску цркву којом су началствовали последњи српски канонски патријарси: Димитрије, Варнава и Гаврило – каже отац Стефан.

Зилоти се, како наглашавају, боре за чистоту православне вере. Све православне помесне цркве, осим њихових које називају „истинским православним црквама“, по њиховом мишљењу су почетком 20. века поклекле пред искушењима: нападима комунистичких власти, променом црквеног календара, екуменизмом и „црквеним модернизмом“.

За саговорника „Политике” из Српске православне цркве, који није желео да буде именован, зилотизам и „истинско православље“ је више друштвени феномен, пре борба против савременог света, модернизма и глобализма и страх од њиховог утицаја, него питање религије и њене одбране.

– Разлика у учењу између СПЦ и њих готово да и нема. Они, на пример, погрешно тумаче да је исправно само крштење погружавањем, потапањем крштаванога у воду, а не признају крштење обливањем, које се чешће примењује у СПЦ, али које је исто тако канонско и древно, као и крштење потапањем у воду. За СПЦ, као и за друге православне цркве, они су расколници и ми с њима немамо никаквих контаката, али не због нас, него због њих, јер они одбијају да се врате у окриље Цркве. Свако ко не прихвата устројство цркве је у расколу, па тако и они. У народу имају мали утицај – наводи наш саговорник.

Семе зилотског покрета у Србији посејано је из светогорског манастира Есфигмена, који се, иначе, налази у суседству Хиландара. Есфигменски монаси одвојили су се од Васељенске патријаршије седамдесетих година прошлог века, када је неколико православних помесних цркава прешло на грегоријански календар. „Ревнитељима“ су се придружила тројица српских монаха 1995. године, у време када су светогорски зилоти протестовали због одласка васељенског патријарха Вартоломеја у Рим, у посету папи. Један од ове тројице српских монаха, отац Акакије, 1996. године вратио се у Србију и на Фрушкој гори, у близини манастира Нова Раваница, основао прву монашку породицу. Данас постоји и женски манастир, на Кучајским планинама, неколико парохија с параклисима и неколико стотина верника. Своју цркву називају Српска истински православна црква (СИПЦ) и она је, како објашњава отац Стефан, под привременим окриљем Грчке истински православне цркве.

На улазу у готово све зилотске манастире истакнута је црна застава с крстом и натписом „Православље или смрт“. Отац Стефан каже да су такву заставу користили православни устаници у време турске владавине и да је она симболизовала спремност устаника да за слободу дају живот. Слично значење има и застава која се вијори у зилотским манастирима, а први су је истакли есфигменски монаси седамдесетих година прошлог века, када су се одвојили од Васељенске патријаршије, због чега су се нашли под полицијском опсадом. Уз такву паролу и одбијање било каквих контаката с другим црквама и верским заједницама не чуди што многи зилоте називају фундаменталистичким и ратоборним струјама у православљу.

– Такав назив је неоснован јер нема ниједног случаја где су истински православни хришћани у својој борби за православну веру употребили силу. Такође, наш грађански, световни или људски однос према човеку било које вере је толерантан и пријатељски али као што то налаже наша православна вера и свети канони православне цркве ми не можемо да имамо било какво црквено – молитвено општење са онима који су неправославни – тврди отац Стефан.

----------------------------------------------

Како се сестринство манастира Стјеник одвојило од СПЦ

Једини женски зилотски манастир, Нови Стјеник, налази се недалеко од Бора, у Кучајским планинама, на локацији Микољски камен, а основало га је сестринство манастира Стјеник из Жичке епархије. У октобру 2003. године игуманија манастира, Ефросинија, сестринство и искушенице послале су писмо надлежном архијереју, владици Хризостому, али и свим другим епархијама СПЦ. „Обавештавамо епископат, свештенство и монаштво у јурисдикцији Српске православне цркве да наш манастир Стјеник (целокупно сестринство) прекида свако молитвено општење с вама“, написале су монахиње. Убрзо су, уз помоћ полиције, избачене из манастира, неко време проводе на планини Јелици и у приватним кућама, док на неприступачном терену Кучајских планина није подигнут њихов манастир.

Јелена Беоковић
Сачувана
Ksenija
Full Member
Ван мреже Ван мреже

Погледај профил
« Одговор #35 послато: Мај 03, 2010, 16:28:34 »

pa popovicu mene ne interesuje ekumenizam, za mene je on cista glupost koju su izmislili katolici.,A sto se tice zilota drugima bez uvrede oni su ostali jedini branioci pravoslavne vere.Po starom kanonu.PRAVOSLAVLJE ILI SMRT>
Lepo veliš brate! Sve je tačno.
Сачувана
Srbo-ch
Gold Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 118

Погледај профил
« Одговор #36 послато: Мај 03, 2010, 16:31:40 »

Mora se naglasiti sledece: "Pravoslavlje ili Smrt" ne znaci "ili cete biti pravoslavne ili cemo vas pobiti" vec znaci "ili cemo biti pravoslavni ili nas ubijte". Znaci u toj paroli ne treba traziti nikakve javne ili skrivene pretnje bilo kome i bilo cemu. To je samo izraz revnosti koje i mi obicni vernici SPC (koji smatramo da je raskol najveci greh) upraznjavamo. Puno pozdrava svima.
Сачувана
Goga
Sr. Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 299

Погледај профил WWW
« Одговор #37 послато: Мај 04, 2010, 09:43:32 »

Ко су зилоти, православни фундаменталисти, пресуди ваша новинарка потписана пуним именом и презименом, да знамо са ким имамо посла! А заборавила је да каже да је тај назив «православни фундаменталисти» увела Наташа Кандић и односи се на многе црквене великодостојнике у нашој цркви! Циљ је био оцрнити цркву и смањити огромно поверење народа, пошто је све остало под налетом протагониста новог светског поретка уништено! Прва помисао свакога ко чује за православне фундаменталисте јесу муслимански фундаменталисти и до њиховог изједначавања је само мали корак. Бадава се труде ти зилоти, ваша новинарка, верски аналитичари, жене у црном и разни хелсиншки одбори, то је само једна мала група секташа и јеретника, која има толико утицаја на свеколико српство колико и све остале секте.

Сачувана

Iz srca mi niko ne može oteti Kosovo
suza
Member
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 10

Погледај профил
« Одговор #38 послато: Мај 04, 2010, 14:29:34 »

oOzbiljna stvar tek sto sam pomislila i posla u crkvu i malo pocela da gledam kako sta i eto sta i kako ljudi se svadjaju tako da neznas gdje da ides jel nekako  otici pa da jedni o drugima vicu dasu sekti  medjusobno i svakim imenima se nazivaju  ,znaci da ce se mir svaki porusiti sa ucenjem bilo cega ;ako poceh malo da trazim od postanka hriscanstva  pa dalje nekako  uvijek  mi se  nekako po svemu utjecanjem ovoga sada sto se desava u crkvi  ukupno ,dolazila pitanja nad pitanjima brckajuci i trazeci pitam se dali su moji predci uzeli na prvom mjestu dobrovoljno   religiju crkve  ,zasto tolike svadje i ratovi  cak u ime Boga  ,onda dodje pitanje dal sve aparat moci na drugima  se nekad desio  koju su ljudi iskoristili dabi  to bilo i sirio se aparat moci na zemlji ,negdje malo isto se pitam kako moze biti da jevreji isusa nevole ni da pomenu ni cuju o njemu  a iz njihovog roda je  bio,kako moze biti  da svi pripovijedaju uce dalje o tome,medjutim se to negira ako se radi  u stvarnom zivotu i covjek  nemislim da iko po tome zivi ,jedino mozda neki u manastirima   to neznam , neko gore napomenu auto i tugu  ,neznam brat il sestra ako smijem reci ,dragi moji sve se vrti oko para na zemlji i svuda  .isto me stize pitanje  kako i ko ide stopama kako je isus sam zivio ako je istina sto pise ja neznam nisam Bog,kako moguce da  se pagancima zovu nasi predci stosu prije hriscanstva bili   zar nisu oni znali za Boga , tako  pitanja stizu pitanja koje niko nemoze odgovoriti jel nezna odgovor  ,nesto slicno sam na jednom forumu  o necemu napisala mogu reci dasu strogo poceli citiranje i price  koje nemislim dasu potrebne da citam  da bi me upoznali sa  bogom a nisu ni primjetili da to sa  nekim cudnim dijelom unaprijed osudjenim sve postavljali  i da dokazu kako su u svjetlu , jel nigdje nekako neodgovara  nikakvo pitanje jel se nepotklapa misljenje isto a ako necitas i neslusas da te nauci nisi pravoslavac,dakle citaj i slusaj,mislim u svima religijama da ima taj problem u svakim organizacijama pa svedeno na svaku osobu da oce bude  znalica ,znalice sve su dobre dok sebe same uce ,ma u momentu nekako     mi cisto receno postalo sve smijesno  i sareno  mnogo
Сачувана
apis
Jr. Member
**
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 39

pravoslavlje ili smrt

Погледај профил
« Одговор #39 послато: Мај 04, 2010, 16:42:33 »

SUZO bre upetljaga pa ga zapetlja a o nasim revniteljima nit drzava treba da se boji nit crkva.ziloti ne priznaju vaseljenskog patrijarha jer tezi ka novom kalendaru i ekumenizmu.A sdruge strane je drzavljanin turske i voli da se petlja gde u nije mesto.i ziloti nisu sekta jer nece da se od svete gore napravi DIZNILEND po nalogu evrope da bi ispalo turisticko mesto.Kao sto je napomenuo brat srbo_cet nikog ne teramo silom da bude pravoslavan ali ne prodajemo pravoslavlje kao neki na zalost.
Сачувана
Valerija
Sr. Member
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 209

no risk no fun

Погледај профил WWW
« Одговор #40 послато: Мај 04, 2010, 22:57:25 »

SUZO bre upetljaga pa ga zapetlja a o nasim revniteljima nit drzava treba da se boji nit crkva.ziloti ne priznaju vaseljenskog patrijarha jer tezi ka novom kalendaru i ekumenizmu.A sdruge strane je drzavljanin turske i voli da se petlja gde u nije mesto.i ziloti nisu sekta jer nece da se od svete gore napravi DIZNILEND po nalogu evrope da bi ispalo turisticko mesto.Kao sto je napomenuo brat srbo_cet nikog ne teramo silom da bude pravoslavan ali ne prodajemo pravoslavlje kao neki na zalost.
Slazem se s tobom.
Сачувана

Ne otimajte mi Kosovo
suza
Member
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 10

Погледај профил
« Одговор #41 послато: Мај 05, 2010, 09:51:39 »

SUZO bre upetljaga pa ga zapetlja a o    bas al tako ponekad zapetljano i mislim  otpetljavanje traje dugo duze nema ovdje smajlija za smjeh jelme zasmija sa ovim   rijecima sto napisa pa bas kolko zapetlja nisim ni znala dok neprocita  ponovo
Сачувана
Странице: 1 2 [3] Иди горе Штампај 
« претходна тема следећа тема »
Пребаци се на:  

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије